Hoe was de cultuur in de Gouden Eeuw? Nederland was in de Gouden Eeuw zeker rijk maar dat was slechts een deel van de bevolking. Het overgrote deel was arm. Er was veel werk in de grote steden vooral in Amsterdam maar veel verdiende je niet daarom was het voor veel gezinnen moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen. In tegenstelling tot nu was het een verplichting om als rijke lui iets te doen voor de oude of arme mensen. Zo bouwden veel rijke mensen hofjes voor oude mensen om hun oude dag door te komen.

Armenzorg

voor de armen was er de armenzorg. Zij kregen wekelijks brood, geld en turf aangeboden. Dit werd betaald van de gulle giften van de stadbewoners het was alleen bedoelt voor de armen.

Tuchthuis/rasphuis/spinhuis

In 1589 vond men dat je dieven niet alleen moest straffen maar ook een heropvoeding geven. Daar werd dan een tuchthuis of rasphuis voor opgericht. Men kon daar bomen uit Brazilië raspen, vandaar de naam. Er stond op de poort van het rasphuis de tekst ‘Wilde beesten moet men temmen’. Voor de vrouwen was er het Spinhuis daar hoefden ze geen bomen te raspen maar konden ze spinnen.

Dolhuizen/gekkenhuizen

Dolhuizen zijn gemaakt voor mensen die geestelijk ziek zijn. Zoals verslaafden, mensen met epilepsie, dementerende en mensen met asociaal gedrag.

https://youtu.be/7YSBhSWW0u0 

Dit filmpje gaat over de armenzorg in de Gouden Eeuw

doordat er zoveel voorzieningen waren voor mensen die het minder goed hadden. Kun je goed zien dat iedereen elkaar hielp wat je vandaag de dag veel minder ziet. Hoe beter je de armenzorg voor elkaar had hoe meer aanzien de stad had.

Op dit plaatje zie je dat de arme kinderen gratis te eten krijgen

Dit is het rasphuis in Amsterdam

Dit is het Dolhuis in Haarlem

Op dit schilderij is een eenzaam weesmeisje te zien omringd door rijke kooplieden. Jet lijkt alsof niemand naar haar omkijkt laatstaan haar aandacht geeft.